Včelařské posezení - Sendraž 2017

20.05.2017 13:03

 

19.5.2017 od 16:00 se konalo v obci Sendraž v hasičské zbrojnici U Svatého Floriána včelařské posezení. Tato obec se nachází v severozápadní oblasti orlickohorského podhůří, na stejnojmenném kopci Sendraž s nejvyšším bodem 618 m n. m.

Pozvánku na tuto akci, která se konala již podruhé, obdrželi všichni členové naší organizace a jejich rodiny. Pozvánku také dostala předsedkyně ČSV Mgr. Machová, MVDr. Štěpánková, starosta NMNM pan Hable s chotí či předseda ČSV ZO Česká Skalice pan Valtera.

Potom, co se hosté dostavili, si vzal předseda ČSV ZO NMNM  Mgr. Bc. David Hanuš slovo a uvítal všechny, co se na posezení přišli. Krátce představil program a předal paní Machové a panu Hablemu pravý včelí med, který stáčí od svých včel přímo v této oblasti. Paní Machová může porovnat s medem od svých včel. Je totiž také včelařka. Pan Hable už náš med zná, protože jeho rodina pravidelně kupuje med od včelaře z naší organizace. Ale jak se říká, medu není nikdy dost.


Po chvíli přispěchal na pomoc také pan Valtera. Zachoval se jako pravý gentleman a paní Machové i paní Hablové přinesl kytici. Bylo vidět, že byly obě dojaté, protože takové přijetí asi nečekaly.

 

Počasí se vydařilo stejně, jako minulý rok. Proto byla možnost navštívit místní včelaře přímo doma. První, kam jsme se vydali, byl pan Růžička, zvaný Hugo. Jelikož je vášnivým včelařem a milovníkem přírody, pozval nás k sobě domů, aby ukázal velmi pěkně vytvořené obydlí pro čmeláky či včely samotářky. Jeho přednáška byla zajímavá a každý si z ní mohl odnést informace o tom, jak sám může tomuto hmyzu pomoc. Dále měl pro včelaře připraven úl, na kterém vysvětloval své začátky včelaření a systém, který používá nyní.

Po přednášce jsme se odebrali k panu Poláčkovi. Místní říkají : „ Po vrstevnici na slivovici “. A opravdu. Šli jsme úzkou pěšinou mezi ploty, přes cizí pozemky až jsme došli ke včelínu pana Poláčka. Zde paní Machová hovořila se včelaři a přitom pan Poláček vesele naléval svoji slivovici. A můžu říct, že ji má opravdu výbornou. Pan Poláček neváhal a ukázal nám svůj včelín i s úlem, kde mu včely hlídají slivovici. Patrně je to jedna z mála slivovic, která takto získává energii přímo od včel. Potom jsme šli k domu, kde má pan Poláček kláty. Pan Čečetka, včelař, který pana Poláčka zasvětil do tajů včelaření, nám ukázal tyto kláty a včely v nich. Plásty byly sice malé, ale byl na nich vidět plod. Takže se včelám i v klátě daří.

Po ukázce klátů a ochutnávce slivovice jsme se zase odebrali ke zbrojnici, kde se dál pilo a hodovalo.

 

 

Abych nezapomněl. Prasátko od zemědělského družstva Šonov u Broumova vyhrála paní Machová na 21. včelařském plesu v NMNM. Nezaváhala a tuto hlavní cenu věnovala naší organizaci. S panem Dvořákem se dohodlo, že se prase u něho na statku vykrmí. Proto tyto dvě osoby také pomohly k tomu, že se posezení tento rok opět uskutečnilo.


 

Fotky z posezení naleznete zde.