Přes zimu uhynula pětina českých včelstev

29.07.2015 10:01

Někteří členové naší organizace se zúčastnili mezinárodní studie COLOSS 2015, která monitoruje každý rok úhyny včelstev v jednotlivých zemích. Z České republiky se zúčastnilo studie 973 včelařů napříč všemi regiony. Tuto zimu u nás nepřežila pětina včelstev oproti předcházejícímu roku, kdy zemřelo jen 6,6 procent včelstev. Z výsledků vyplývá, že nejhorší situace je tento rok v Moravskoslezském kraji, kde uhynulo přes 30 procent včelstev. Naopak nejlepší situace je na Vysočině, kde uhynulo kolem 12 procent včelstev. Královéhradecký kraj spolu s krajem Jihomoravským, Ústeckým a Olomouckým má kolem 14 procent.

 V mezinárodním srovnání je naše republika v průměru. Nejhorší výsledky zaznamenali v Belgii s 37%. Naopak nejlepší výsledky byly zaznamenány v Norsku a Izraeli ( kolem 5% ztrát ). Slovensko mělo 8%, Rakousko 25%, Německo 21% a Polsko 13% ztrát. Naše republika měla 17% ztrát. K tomu ale musíme připočíst další 3% včelstev, která byla na jaře natolik slabá, že je včelař raději spojil se silnějšími včelstvy než aby celý rok živořila.

 Za hlavního viníka byla označována  především varroáza. Nemoc, kterou šíří roztoč Varroa destructor ( Kleštík včelí ). Studie také ukazuje, že včasná, správná a koordinovaná léčba včelaře a okolních včelařů citelně ovlivnila populaci roztoče na daném místě. Rozdíly mezi léčením včelařů, kteří k léčbě využívají klasická syntetická léčiva a těmi, kteří používají přírodní léčbu na bázi kyseliny šťavelové nebo mravenčí, nebyl podstatný. Ukázalo se rovněž, že si včelaři málo všímají příznaků varroázy a přidružených chorob, jako je třeba deformace křídel. 7% dotázaných léčí včely jen přírodními látkami. Tři čtvrtiny léčí kombinací syntetik s přírodními léčivy.

 Od roku 1985 neustále klesají stavy včelstev v Evropě a nyní dosahují jen 75% z původních hodnot. V Severní Americe se snížily počty včel od roku 1947 dokonce o neuvěřitelných 59 procent. 

Zdroj:  časopis Science a Lidové noviny