Včelaři odcházeli z kurzu nadšeni

15.06.2015 18:04

 

Pět členů naší organizace a další čtyři jiní včelaři se zúčastnili kurzu chovu matek u Ing. Václava Ducháče ve Vrchovinách. Na uvítanou jsme dostali chutnou medovinu vyrobenou z melecitózního medu, jejíž výrazná a lahodná chuť v nás vytvořila stav nejvyšší spokojenosti. Aby toho nebylo málo, dostali jsme také zákusek i kafíčko. 

  Přednáška byla zahájena v bývalém proskleném skladě, který byl vkusně a příjemně předělán tak, že se v něm konají i schůze organizace Přibyslav. Kurz nebyl věnován jen problematice chovu matek, ale také jsme se dozvěděli výhody a způsob léčení varroázy práškovým cukrem či druhy a možnosti včelaření v různých rámkových mírách nebo úlech.

  Po rozebrání teorie jsme šli na chutný oběd do Pohotinství U Škaldů. Zde jsme mohli ochutnat bramborový salát s řízkem, který proslavil tuto hospodu v širokém okolí. 

  Když jsme se vrátili, mohli jsme se věnovat již praxi. Bylo krásně a včely se k nám chovaly, jako by jsme byli jejich vlastní rodina. Ing. Ducháč dokonce běhal po včelnici jen v tilku aniž by někdo z nás nebo on samotný dostal žihadlo. Z vybraného úlu jsme odebrali plást s čerstvými larvami, který jsme použili na přelarvování. Nejdříve jsme se ovšem museli naučit vyrobit misky pro matečníky přímo z vosku. Ze začátku to šlo hodně špatně, ale po několika špatných pokusech jsme se dopracovali k použitelnému výsledku. Přelarvovali jsme nejen do našich vytvořených voskových misek, ale mohli jsme si vyzkoušet přelarvovat i do umělohmotných misek používaných Ing. Ducháčem.

 

Jako bonus jsme si mohli odnést otevřený matečník s plnokrevnou klisnou nejvyšší kvality či chutnou medovinu, zmiňovanou v úvodu článku.

Další fotky naleznete zde.