Vyšetření zimní měli dopadlo katastrofálně

16.02.2017 19:16

Výsledky vyšetření zimní měli nedopadly pro hodně včelařů dobře. Je zajímavé, že ani dlouholetí včelaři, kteří mají s léčením a varroazou zkušenosti, se nevyhnuli vysokému množství spadu roztoče v zimní měli. Již při podzimním léčení bylo alarmující, kolik roztočů spadlo na podložky ještě při třetím léčení. Někteří včelaři proto sáhli ještě k preventivnímu čtvrtému přeléčení aerosolem.

  Je otázkou, jaká byla příčina těchto špatných výsledků a vůbec vzkříšení roztoče varroa destructor na Novoměstsku. Několik včelařů se špatnými výsledky byli nováčci či naopak včelaři vyššího věku. Tady by jsme mohli najít příčinu v nevymetení podložky po posledním léčení. Ale co ostatní? Ti co mají zkušeností a znají všechny náležitosti pro odběr zimní měli a přesto měli 4 a více roztočů na včelstvo!

  Myslím, že hlavní příčina špatných výsledků nebyla nevědomost či zapomnětlivost, ale to, že kleštík opět nabírá na síle. Jedna z příčin může být i letní neléčení včelstev Gabónovými pásky. Je otázka, jak s výsledky naloží státní veterinární správa. Já očekávám, že nás nemine jarní přeléčení. 

Nejhorší situace byla v Bohuslavicích a ve Vrchovinách. Ale i někteří včelaři v těchto zamořených oblastech měli výsledky dobré. Např. 0,2 roztoče na včelstvo. Nicméně je pravda, že v poškozených oblastech se třetí léčení nedělalo fumigací aerosolem, ale fumigačními pásky.

Abych nezapomněl. Jeden včelař měl i 150 roztočů na včelstvo! Ovšem i v jiných organizacích měli podobné problémy. Například v organizaci ZO Trhové Sviny měli včelaře, který měl i 250 roztočů na včelstvo! V této organizaci budou přeléčovat svá včelstva jen ti včelaři, kteří mají více jak 3 roztoče na včelstvo. Ošetření provedou nátěrem plodu.