ZO se s úspěchem spoluúčastnila organizace na soutěži Zlatý list 2015

30.04.2015 19:56

 

V areálu sboru Církve bratrské v Novém Městě nad Metují se konal 43. ročník přírodovědné soutěže Zlatý list. Tato soutěž je zaměřena na poznávání krás přírody od rostlin, ptáků či stromů až po hmyz či obojživelníky. Děti procházely okruh od sboru Církve bratrské směrem dolů k řece ulicí K Sirkárně, dále pak přes most směrem ke Vladivostoku. Na rozcestí ale odbočily doleva a šly podél řeky Metuje až do jejího údolí, přes lávku, po schodech nahoru kolem Zámeckého parku a poté zpět ke sboru Církve bratrské. Na této trase se nacházela stanoviště s rozličnými úkoly, které musely závodníci splnit. Podle toho, jak dokázaly správně odpovídat, dostávaly body, které byly na konci soutěže sečteny. Nejlepší z nich postupovali do krajské soutěže. Dětí bylo celkem 144 a byly rozděleny do tzv. 48 hlídek. Školáci byli ze čtvrtých až devátých ročníků základních škol z obcí od Bohuslavic až po Teplice nad Metují.
 

Naše organizace samozřejmě přispěla také svým dílem k atraktivnosti soutěže. Pro děti jsme měli připravené nejen otázky ale také různé propagační materiály se zaměřením na včely či med. 

 

Dále děti zaujala naše výstavka obrázkových tabulí od ing. Dalibora Titěry, na kterých jim byl popisován život včelstva, dělnic, trubců a matky. Také jsme měli k dispozici doutnák, ochranou včelařskou kuklu a plástev pro názorné vysvětlení ochrany včelaře před včelami i popisu funkce včelího díla.

Bohužel z důvodu nemoci se nemohli zúčastnit Ing. Václav Ducháč a Mgr. David Hanuš. Proto naše organizace děkuje panu Týfovi, který ač přes zjevné příznaky nachlazení obětavě dovezl výše zmiňované tabule a včelařské náčiní. Díky jeho pomoci naše vystoupení probíhalo bez zádrhelů.


 
Naše stanoviště také zaujalo starostu Nového Města nad Metují. Pan Hable neváhal s dalšími členy své skupiny přijít až k našemu stolu. Zblízka si prohlédl naši expozici a prohodil s námi pár slov.

Další fotky naleznete zde.